Son yıllarda bilimin önemi her geçen gün artmaktadır. Hayatımızı her anında bilim yer alması gerekmektedir. Bilimle uğraşanlar tarafsız bir şekilde objektif olarak çalışmalar yapmak zorundalar. Bilim karşılaştığımız problemlerin çözümünde çok büyük rol oynamaktadır. İşte bilimin çekiciliğini, önemini ve güzel yanlarını gösterebilmek adına ülkemizde TÜBİTAK destekli bilim şenlikleri yapılmaktadır. 25-27 ekim 2024 tarihlerinde ilimizde bilim şenliği yapıldı. 7 den 70 e tabiriyle herkes bilim şenliğini ziyaret ettiler. Peki bu bilim şenliği insanlara hele özelikle eğitim alanına ne gibi katkıları oluyor? Şimdi bu soruya cevap verelim;
Bilim şenliklerinin eğitime katkısını olarak 4 başlıkta inceleyebiliriz. Bilim ve Teknolojiye İlgi Artışı, Pratik ve Deneyimsel Öğrenme, Eğitmenler ve Topluluklarla Etkileşim, Toplumsal Bilinç ve İlgi Alanlarının Gelişimi üzerine etkileri olduğunu söyleyebilirim.
Bilim ve teknolojiye ilgi artışı olarak ilimizde düzenlenen bilim şenliğiyle, öğrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırmasında büyük rol oynamaktadır. Çünkü her gruptan olan ilkokul-ortaokul-lise kademesindeki öğrencilerimi bilim şenliğini gezerken gördüm. Bilim şenliğinde yapılan etkinlikler, söyleşiler, seminerler çocukların çeşitli bilim dallarını keşfetmelerine ve gelecekteki kariyer seçimleri için ilham bulmalarına yardımcı olacağını düşünüyorum. Öğrenciler, interaktif deneyler, atölye çalışmaları ve sunumlarla bilimsel süreçleri ilk elden deneyimleyerek, öğrenmeye olan meraklarını canlı tutar ve derinleştirmektedir.
Bilim şenlikleri, teorik bilgilerin pratiğe dönüştüğü ortamlardır. Öğrenciler, laboratuvar ortamında yapılması zor olan deneyleri burada gözlemleyebildiklerini ve hatta bazılarına aktif olarak katıldıklarını görmekteyiz.. Bu deneyimler, teorik bilgilerin somutlaşmasını sağlayarak, öğrenmenin kalıcılığını artırır. Öğrencilerin, bilimsel yöntemleri uygulayarak problem çözme becerilerini, yaratıcı düşünme ve eleştirel düşünme becerileri gibi 21. Yüzyıl becerilerinin geliştirilmesinde rol oynar. Böylece bilimsel düşünme yetilerini pekiştirir ve pratik deneyimsel öğrenme yapmış olurlar.
Eğitmenler ve topluluklarla etkileşim açısından bakarsak; yapılan bilim şenliği, katılan herkesin akademisyenler, bilim insanları ve diğer eğitmenlerle etkileşimde bulunmaları için eşsiz bir fırsat sunar. Benimde görev aldığım bu bilim şenliğinde eğitmenler ve bilim insanlarının yanında çeşitli kamu ve özel olann kurum ve kuruluşların temsilcileri de stantlar açarak toplumla etkileşim içinde oldular. Kızılay, AFAD, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, İHH, Gökbörü arama kurtarma, emniyet, orman il müdürlükleri, üniversiteler gibi birçok kurum ve kuruluşlar bilim şenliğinde stant açmışlardı. Her birinin etkinlikleri vardı. Bu tür etkinlikler, öğrencilerin bilimsel toplulukla bağ kurmasını ve gelecekteki kariyerleri için ağ oluşturmasını sağlar. Aynı zamanda, bilim insanları ve eğitmenlerin öğrencilere mentorluk yaparak onların gelişimine katkıda bulunmaları için bir platform oluşturur.
Son olarak bilim şenliğinin toplumsal bilinç ve ilgi alanlarının gelişimi tarafından baktığımızda, sadece öğrencilerin değil, tüm toplumun bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırmaktadır. Bu etkinlikler, bilimsel bilincin yayılmasına ve toplumsal gelişim için bilim ve teknolojinin öneminin anlaşılmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda, öğrencilerin çeşitli bilimsel konulara olan ilgilerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için geniş bir yelpaze sunar, bu da onların kişisel ve akademik gelişimlerine olumlu yönde katkı sağlar vesselam.
Fethi Ahmet ÖNER
Eğitimci/ Yazar
fethiahmetoner@gmail.com